[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فهرست داوران همکار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ISSN
شاپای آنلاین: ISSN 2676-7309
شاپای چاپی: ISSN 2383-1367
..




 
..
:: دوره 10، شماره 1 - ( 1402 ) ::
جلد 10 شماره 1 صفحات 122-111 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی پایداری عملکرد ژنوتیپ‎‌های گندم نان با استفاده از ترکیبی از ویژگی‌های AMMI و BLUP
سیده سمیه موسوی ، امیدعلی اکبرپور* ، طهماسب حسین پور
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد ، akbarpour.oa@lu.ac.ir
چکیده:   (2564 مشاهده)
در این پژوهش 15 ژنوتیپ گندم نان به‌همراه رقم آفتاب به‌عنوان رقم شاهد با 4 تکرار در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به‌مدت 3 سال زراعی (1398-1395) در ایستگاه سراب چنگایی شهرستان خرم‌آباد با هم مقایسه شدند. آزمون نسبت درست‌نمایی (LRT) نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ در سال برای عملکرد دانه معنی‌دار است. بر این اساس تجزیه مقادیر منفرد (SVD) بر روی ماتریس بهترین پیش‌بینی‌های نااُریب خطی (BLUP) اثر متقابل ژنوتیپ × سال، برای ارزیابی پایداری ژنوتیپ‌ها انجام شد. اسکری‌پلات نشان داد که مؤلفه اصلی اول 7/71 درصد و مؤلفه اصلی دوم 3/28 درصد از تغییرات ماتریس حاصل از بهترین پیش‌بینی‌های نااُریب خطی برهم‌کنش ژنوتیپ در سال را توجیه نمودند. بای‌پلات اولین مؤلفه اصلی محیط در برابر عملکرد اسمی نیز نشان داد که ژنوتیپ‌های شماره 9، 12 و 13 سهم ناچیزی در برهم‌کنش ژنوتیپ × سال داشتند و از پایداری عمومی بالاتری برخوردار بودند. همچنین بای‌پلات حاصل از عملکرد دانه در برابر میانگین وزنی نمرات مطلق (WAASB)، ژنوتیپ‌ها را در چهار ناحیه قرار داد، به‌طوری که ژنوتیپ‌های شماره 15، 16، 12، 11 و 10 در ناحیه چهارم به‌دلیل پایداری بالا (مقادیر پایین WAASB) و بزرگی متغیر پاسخ (عملکرد بالا) قرار گرفتند و به‌عنوان ژنوتیپ‌های برتر شناخته شدند. شاخص WAASBY (میانگین وزنی پایداری WAASB و عملکرد) ژنوتیپ‌های شماره 15، 16، 12،10، 11،14، 9 و 4 را به‌عنوان ژنوتیپ‌های پایدار و پر محصول معرفی نمود. به‌طور کلی بر اساس دو شاخص WAASB و WAASBY و مقایسه آن‌ها، ژنوتیپ‌های 15، 16، 12، 11 و 10 به‌عنوان ژنوتیپ‌های برتر انتخاب شدند که می‌توان آن‌ها را به‌منظور کشت در اقلیم‌های مشابه توصیه نمود.
واژه‌های کلیدی: اثرات متقابل ژنوتیپ در محیط، پایداری، ترکیب دو روش AMMI و BLUP، گندم نان
متن کامل [PDF 1171 kb]   (1000 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: به‌نژادی گیاهی
فهرست منابع
1. Burgueno, J., Cadena, A., Crossa, J., Banziger, M., Gilmour, A. and Cullis, B. (2000). Users Guide for Spatial Analysis of Field Variety Trials Using ASREML, Cimmyt, Mixico.
2. De Abreu, H.K.A., Ceccon, G., Correa, A.M., Fachinelli, A., Yamamoto, E.L. and MTeodoro, P.E. (2019). Adaptability and stability of cowpea genotypes via REML-BLUP and GGE Biplot. Bioscience Journal, 35(4): 1071-1082. [DOI:10.14393/BJ-v35n4a2019-42125]
3. Dehghani, H., Sabaghpour, S.H. and Sabaghnia, N. (2008). Genotype × environment interaction for grain yield of some lentil genotypes and relationship among univariate stability statistics. Spanish Journal of Agricultural Research, 6(3): 385-394. [DOI:10.5424/sjar/2008063-5292]
4. Donoso-Ñanculao, G., Paredes, M., Becerra, V., Arrepol, C. and Balzarini, M. (2016). GGE biplot analysis of multi-environment yield trials of rice produced in a temperate climate. Chilean Journal of Agricultural Research, 76(2): 152-157. [DOI:10.4067/S0718-58392016000200003]
5. FAO. (2021). FAOSTAT. Food and Agricultural Organization of the United Nations. Available at http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. FAO. Rome, Italy.
6. Gauch, H.G. and Zobel, R.W. (1997). Identifying mega -environments and targeting genotypes. Iranian Journal of Crop Sciences, 37(1): 311-326. [DOI:10.2135/cropsci1997.0011183X003700020002x]
7. Gauch, H.G. (1988). Model selection and validation for yield trials with interaction. Biometrics, 44(3): 705-715. [DOI:10.2307/2531585]
8. Hemdane, S., Jacobs, P.J., Dornez, E., Verspreet, J., Delcour, J.A. and Courtin, C.M. (2016). Wheat (Triticum aestivum L.) bran in bread making: a critical review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(1): 28-42. [DOI:10.1111/1541-4337.12176]
9. Karimizadeh, R., Pezeshkpour, P., Barzali, M., Mehraban, A. and Sharifi, P. (2021). Evaluation the mean performance and stability of lentil genotypes by combining features of AMMI and BLUP techniques. Journal of Crop Breeding, 12(36): 160-170 (In Persian). [DOI:10.52547/jcb.12.36.160]
10. Kempton, R.A. (1984) The use of the bi-plots in interpreting variety by environment interactions. Journal of Agricultural Science, 103: 123-135. [DOI:10.1017/S0021859600043392]
11. Lin, C.S. and Binns, M.R. (1988). A method of analyzing cultivar× location× year experiments: a new stability parameter. Theoretical and Applied Genetics, 75: 425-430. [DOI:10.1007/BF00265344]
12. Mahdavi, A.M., Babaeian Jelodar, N., Farshadfar, E. and Bagheri N. (2020). Evaluation of stability and adaption of bread wheat genotypes using univariate statistics parameters and AMMI. Plant Genetic Researches, 7(1): 19-32 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.7.1.2]
13. Moradpour, G., Ahmadi, H., Bagheri, M. and Guderzi, D. (2022). Evaluation of stability and adaptability in the selected lines of some iranian eggplant (Solanum melongena L.) by AMMI and GGE biplot methods. Plant Genetic Researches, 9(1): 135-146 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.9.1.10]
14. Najafi Mirak, T., Dastfal, M., Andarzian, B., Farzadi, H., Bahari, M. and Zali, H. (2018). Assessment of non - parametric methods in selection of stable genotypes of durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum). Iranian Journal of Crop Sciences, 19(2): 126-138 (In Persian).
15. Olivoto, T., Nardino, M., Carvalho, I.R., Follmann, D.N., Ferrari, M., Szareski, V.J., de Pelegrin, A.J. and de Souza, V.Q. (2017). REML/BLUP and sequential path analysis in estimating genotypic values and interrelationships among simple maize grain yield -related traits. Genetics and Molecular Research, 16(1): 1-19. [DOI:10.4238/gmr16019525]
16. Olivoto, T., Lúcio, A.D.C., Da Silva, J.A.G., Marchioro, V.S., De Souza, V.Q. and Jost, J. (2019). Mean performance and stability in multi-environment trials I: combining features of AMMI and BLUP techniques. Agronomy Journal, 111(6): 2949-2960. [DOI:10.2134/agronj2019.03.0220]
17. Quddus, M.R., Rahman, M.A., Jahan, N., Debsharma, S.K., Disha, R.F., Hasan, M.M., Aditya, T.L., Iftekharuddaula, K.M. and Collard, B.Y. (2019). Estimating pedigree-based breeding values and stability parameters of elite rice breeding lines for yield under salt stress during the Boro season in Bangladesh. Plant Breeding and Biotechnology, 7(3): 257-271. [DOI:10.9787/PBB.2019.7.3.257]
18. Sharifi, P., Abbasian, A. and Mohaddesi, A. (2021). Evaluation the mean performance and stability of rice genotypes by combining features of AMMI and BLUP techniques and selection based on multiple traits. Plant Genetic Researches, 7(2): 163-180 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.7.2.13]
19. Smith, A.B., Cullis, B.R. and Thompson, R. (2005). The analysis of crop cultivar breeding and evaluation trials: An overview of current mixed model approaches. Journal of Agricultural Science, 143(1): 449-462. [DOI:10.1017/S0021859605005587]
20. Yang, R.C. (2002). Likelihood-based analysis of genotype-environment interactions. Crop Science, 42: 1434-1440. [DOI:10.2135/cropsci2002.1434]
21. Yang, R.C. (2010). Towards understanding and use of mixed-model analysis of agricultural experiments. Canadian Journal of Plant Science, 90: 605-627. [DOI:10.4141/CJPS10049]
22. Zeinalzadeh-Tabrizi, H., Mansouri, S. and Fallah-Toosi, A. (2021). Evaluation of seed yield stability of promising sesame lines using different parametric and nonparametric methods. Plant Genetic Researches, 8(1): 43-60 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.8.1.4]
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi S S, Akbarpour O, Hosseinpour T. Evaluation of Yield Stability of Bread Wheat Genotypes using a Combination of AMMI and BLUP Features. pgr 2023; 10 (1) :111-122
URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-277-fa.html

موسوی سیده سمیه، اکبرپور امیدعلی، حسین پور طهماسب. ارزیابی پایداری عملکرد ژنوتیپ‎‌های گندم نان با استفاده از ترکیبی از ویژگی‌های AMMI و BLUP. پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1402; 10 (1) :111-122

URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-277-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 1 - ( 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
پژوهش های ژنتیک گیاهی Plant Genetic Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4657