TY - JOUR JF - lu-pgr JO - pgr VL - 9 IS - 2 PY - 2023 Y1 - 2023/3/01 TI - Studying the Expression Pattern of aox2 and pal2 Genes Associated with the Production of Antioxidants and Flavonoids in Yarrow Plant Following Salicylic Acid Treatment TT - مطالعه الگوی بیان ژن‌های aox2 و pal2 مرتبط با تولید آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاونوئیدها در گیاه بومادران تحت تأثیر اسید سالسیلیک N2 - کارکردهای دارویی مختلف بومادران، آن را به­عنوان یک گیاه دارویی مهم در پزشکی مطرح ‎ساخته است. همچنین بومادران منبع غنی از آنتی‌­اکسیدان‌­ها و فلاونوئیدها می­‎باشد که گیاهان را از اثرات مضر گونه ­های اکسیژن فعال حفظ می­‌کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تیمار اسید سالسیلیک بر الگوی بیان دو ژن (aox2 و pal2) درگیر در مسیر تولید آنتی‌­اکسیدان‌­ها و فلاونوئیدها در گیاه بومادران بود. بدین منظور آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل اسید سالسیلیک در دو سطح (صفر و 50 میلی­مولار) به‌عنوان عامل اول و زمان نمونه­برداری (24 و 48 ساعت) به‌عنوان عامل دوم با دو سطح در گلخانه دانشکده کشاورزی اجرا شد. ابتدا گیاه بومادران در محیط هیدروپونیک جانسون تحت تیمار هورمونی قرار گرفت و 24 و 48 ساعت بعد از اعمال تیمار، نمونه­‎برداری از بافت برگ انجام شد. نتایج qRT-PCR نشان داد که محرک اسید سالسیلیک به‌طور معنی­داری موجب کاهش بیان دو ژن موجود در مسیر تولید آنتی‌اکسیدان‎­ها در بومادران شد. کم‌ترین بیان نسبی ژن­های مورد بررسی در زمان 48 ساعت پس از تیمار با اسید سالسیلیک رخ داد. به‌طور کلی، کاربرد اسید سالسیلیک باعث راه‌اندازی فرآیندهای مولکولی می­شود که منتج به پاسخ­دهی گیاه با تغییر در میزان بیان ژن­های کدکننده آنتی‌‌اکسیدان‌­ها و فلاونوئیدها می­شود؛ بنابراین پیشنهاد می­گردد که از محرک­های دیگر ازجمله جاسمونیک اسید برای بررسی بیان ژن­های کدکننده آنتی‌­اکسیدان‌­ها و فلاونوئیدها در پژوهش­های آینده استفاده گردد. SP - 31 EP - 40 AU - Jahanbakhsh Godehkahriz, Sodabeh AU - Jalali Shahko, Fatemah AU - Raisi Sadati, Seyedeh Yalda AD - Production Engineering and Plant Genetics Department, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran KW - Yarrow KW - Relative gene expression KW - Hormonal induction UR - http://pgr.lu.ac.ir/article-1-253-fa.html DO - 10.22034/pgr.9.2.3 ER -