Plant Genetic Researches
پژوهش های ژنتیک گیاهی
pgr
Agriculture
http://pgr.lu.ac.ir
1
admin
2383-1367
2676-7309
10.22034/pgr
14
1206
fa
jalali
1401
12
1
gregorian
2023
3
1
9
2
online
1
fulltext
fa
ارزیابی مطلوبیت ژنوتیپهای گوجهسبز در اقلیم کرج با استفاده از شاخص انتخاب ژنوتیپ ایدهآل تعدیلیافته
Investigation of the Suitability of Greengage Genotypes in Karaj Climate Using the Adjusted Selection Index of Ideal Genotype
بهنژادی گیاهی
Plant improvement
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:IRANyekan;"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span lang="AR-SA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">بهمنظور تعیین ژنوتیپ ایدهآل گوجهسبز با در نظر گرفتن کمیت و کیفیت میوه، 32 ژنوتیپ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی کرج طی دو سال زراعی 1397 و 1398 ارزیابی شدند. جهت ارزیابی ژنوتیپ­ها و تعیین ژنوتیپ مطلوب، از 26 صفت مرتبط با میوه، باردهی و عملکرد استفاده شد. با تجزیه واریانس مرکب داده­ها، منبع تغییر ژنوتیپ برای تمام صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنیدار شدند. شاخص </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">ASIIG</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black"> نشان داد که ژنوتیپهای </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">CodR</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod100</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، گوجه ملایر و گوجهسیاه مطلوبترین ژنوتیپهای آزمایشی با شاخصی بالاتر از 55 درصد بودند. همچنین ژنوتیپهای </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">cod98</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">cod99</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، گوجهباغی قصردشت، گوجه قمی و گوجه هلندی با شاخص </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">ASIIG</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black"> بالاتر از 49 درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتند. با استفاده از نمودارهای روش </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">ASIIG</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black"> و گروهبندی ژنوتیپها بر این اساس، ژنوتیپهای </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">CodR</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod100</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod98</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod99</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، گوجه ملایر، گوجهسیاه و گوجهباغی قصردشت در چارک مطلوب واقع شدند. با تجزیه خوشهای ژنوتیپهای </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">CodR</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod100</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، گوجهسیاه و گوجه ملایر بههمراه ژنوتیپ فرضی کاملاً ایده­آل (+) در فاصله برشی 018/0 در یک خوشه قرار گرفتند. بر اساس نتایج این تحقیق، هفت ژنوتیپ </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">CodR</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod100</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod98</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">Cod99</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، گوجه ملایر، گوجهسیاه و گوجهباغی قصردشت بهعنوان ژنوتیپهای مطلوب این پژوهش از نظر کمیت و کیفیت میوه انتخاب شدند. درنهایت بهدلیل مزایای بالای شاخص </span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="color:black">ASIIG</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">، پیشنهاد گردید از این شاخص جهت تعیین ژنوتیپ مطلوب در سایر محصولات باغی استفاده شود.</span></span></span></span></span></span></span><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="font-family:Calibri,sans-serif"><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"></span></span></span></span></span></span></span></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:IRANyekan;"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span lang="EN"><span style="color:black">To determine the ideal genotypes in terms of the quantity and quality of fruit, 32 genotypes of greengage were evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research station of Horticultural Research Institute in Karaj during two crop</span></span><span style="color:black">ping seasons</span><span lang="EN"><span style="color:black"> 2018 and 2019. To evaluate the genotypes and </span></span><span style="color:black">to </span><span lang="EN"><span style="color:black">determine the ideal genotype, 26 traits related to fruit, fruiting and yield were used. Combined variance analysis of data</span></span><span style="color:black"> showed that</span><span lang="EN"><span style="color:black"> the genotype source of variation was significant for all studied traits at the level of 0.01 probability level. ASIIG index showed that the genotypes CodR, Cod100, Malayer, and Gojeh Siah are the best and most desirable genotypes with an index higher than 55%, respectively. Also, Cod98, Cod99, Gojeh Baghi Qasr Dasht, Gojeh Qomi, and Gojeh Holandi with ASIIG index higher than 49% were ranked next. The grouping of genotypes using ASIIG method diagrams, the genotypes CodR, Cod100, Cod98, Cod99, Gojeh Malayer, Gojeh Siah, and Gojeh Baghi Qasr Dasht were located in the ideal quartile. Using cluster analysis, the genotypes CodR, Cod100, black, and Malayer as well as completely ideal hypothetical genotype (+) were placed in a group at a distance line of 0.018. According to the results of this study, seven genotypes CodR, Cod100, Cod98, Cod99, Gojeh Malayer, Gojeh Siah, and Gojeh Baghi Qasr Dasht were selected as the ideal genotypes in terms of fruit quantity and quality. Finally, due to the high benefits of the ASIIG index, it was suggested that this index can be used in other horticultural products to determine the ideal genotype.</span></span></span></span></span></div>
آمار چندمتغیره, انتخاب چندمعیاره, تجزیه مرکب, ژنوتیپ ایدهآل, TOPSIS
Multivariate statistics, Multi-criteria selection, Combined analysis, Ideal genotype, TOPSIS
109
122
http://pgr.lu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-214-1&slc_lang=fa&sid=1
Jafar
Ahmadi
جعفر
احمدی
j.ahmadi@eng.ikiu.ac.ir
10031947532846003717
10031947532846003717
Yes
Department of Genetics and Plant breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran
گروه مهندسی ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
Amir Abbas
Taghizadeh
امیر عباس
تقی زاده
amir_a_t_61@yahoo.com
10031947532846003718
10031947532846003718
No
Department of Genetics and Plant breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran
گروه مهندسی ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
Mohialdin
Pirkhezri
محی الدین
پیرخضری
pirkhezri_mohi@yahoo.com
10031947532846003719
10031947532846003719
No
Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.