[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
فهرست داوران همکار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ISSN
شاپای آنلاین: ISSN 2676-7309
شاپای چاپی: ISSN 2383-1367
..




 
..
:: دوره 11، شماره 1 - ( 1403 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 150-137 برگشت به فهرست نسخه ها
برآورد پارامترهای ژنتیکی مرتبط با خصوصیات کیفی دانه در اینبرد لاین‌های حاصل از تلاقی دو رقم گندم نان
بهناز سیف‌اله پور ، صحبت بهرامی نژاد* ، کیانوش چقامیرزا ، شهریار ساسانی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، bahraminejad@razi.ac.ir
چکیده:   (574 مشاهده)
گندم یکی از مهمترین غلات و اساسیترین محصول غذایی در سراسر جهان محسوب میشود. عمده مصرف گندم به صورت نان است که کیفیت مطلوب آن از نظر طعم، مزه، طول مـدت نگهداری و کـاهش ضایعات اهمیت بسزائی دارد. در مطالعه حاضر، پارامترهای ژنتیکی برخی ویژگیهای کیفی دانه در 131 لاین F6 گندم حاصل از تلاقی ارقام مرودشت × نورستار (بههمراه والدین)، شامل محتوای پروتئین دانه، رطوبت، نشاسته، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، عدد فالینگ، گلوتن کل، گلوتن قوی، گلوتن ضعیف و گلوتن خشک مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج دادههای این مطالعه نشان داد که لاینهای مورد بررسی فقط برای صفات محتوای پروتئین دانه و عدد فالینگ تفاوت بسیار معنیداری با هم داشتند. برخی از لاینها برای صفات مهمی همچون درصد پروتئین دانه مقادیر بالاتری نسبت به والدین نشان دادند. نتایج تجریه خوشهای تنوع بین لاینها را تأیید کرد. گروه پنج با 31 لاین بیشترین میانگین برای محتوای پروتئین دانه را نشان داد. محتوای پروتئین با صفات مرتبط با گلوتن، همبستگی فنوتیپی مثبت و بسیار معنی‌داری نشان داد. کمترین و بیشترین مقدار ضریب تغییرات فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی به ‌ترتیب برای درصد نشاسته و عدد فالینگ بهدست آمد. تفاوت قابلملاحظه بین ضریب تغییرات ژنتیکی و فنوتیپی در صفاتی همچون نشاسته دانه و گلوتن نشان‌دهنده تأثیر بیشتر محیط بر این صفات است. پروتئین و عدد فالینگ، از وراثتپذیری و پیشرفت ژنتیکی بالایی برخوردار بودند. با توجه به نتایج بهدست آمده، محتوای پروتئین دانه و عدد فالینگ به دلیل تنوع بالا و اثر کمتر انحراف محیطی میتوانند برای انتخاب لاینهای برتر (28، 35، 81 و 100) در این جمعیت مورد توجه قرار بگیرند.
واژه‌های کلیدی: پروتئین، عدد فالینگ، گلوتن، نسل‌های در حال تفکیک، نشاسته
متن کامل [PDF 721 kb]   (45 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: به‌نژادی گیاهی
فهرست منابع
1. Akbarabadi, A., Najafi Mirak, T. and Anderzian, S.B. (2023). Evaluation of performance and nutritional value of promising durum wheat lines on farmer's fields in the warm climate in Khuzestan Province. Cereal Biotechnology and Biochemistry, 2: 468-480 (In Persian).
2. Akbari, N., Alavi Kia, S.S. and Valizadeh, M. (2024). Investigating variation of subunits of gliadin protein in recombinant inbred lines derived from cross between Zagros and Norstar cultivars and some commercial wheats. Plant Genetic Researches, 10: 91-102 (In Persian). [DOI:10.22034/PGR.10.2.7]
3. AACC. (2000a). American Associated of Cereal Chemists Adapted from method 65-81B. 10th ed. St Paul Publishing ltd London, UK.
4. AACC. (2000b). American Associated of Cereal Chemists Adapted from method 38-12A. 10th ed. St Paul Publishing ltd London, UK.
5. Amiri, R., Bahraminejad, S., Sasani, Sh., Jalali-Honarmand, S. and Fakhri, R. (2015). Bread wheat genetic variation for grain's protein, iron and zinc concentrations as uptake by their genetic ability. European Journal of Agronomy, 67: 20-26. [DOI:10.1016/j.eja.2015.03.004]
6. Amiri, R., Sasani, Sh., Jalali-Honarmand, S., Rasaei, A., Seifolahpour, B. and Bahraminejad, S. (2018). Genetic diversity of bread wheat genotypes in Iran for some nutritional value and baking quality traits. Physiology and Molecular Biology of Plants, 24: 147-157. [DOI:10.1007/s12298-017-0481-4]
7. Amiri, R., Bahraminejad, S. and Cheghamirza, K. (2021) Estimation of genetic control model for agronomic traits in the progeny of marvdasht and MV-17 wheat cross under normal and terminal drought stress conditions. Plant Genetic Researches, 8(1): 61-80 (In Persian). [DOI:10.52547/pgr.8.1.5]
8. Amiri, R., Bahraminejad, S. and Cheghamirza, K. (2022). Generation mean analysis for some agronomic traits at two bread wheat crosses under two different moisture conditions. Environmental Stresses in Crop Sciences, 16: 887-904 (In Persian).
9. Andersson, A.A., Andersson, R., Piironen, V., Lampi, A.M., Nystrom, L. and Boros, D. (2013). Contents of dietary fiber components and their relation to associate bioactive components in whole grain wheat samples from the health grain diversity screen. Food Chemistry, 136: 1243-8. [DOI:10.1016/j.foodchem.2012.09.074]
10. Ashraf, M. (2014). Stress-induced changes in wheat grain composition and quality. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54: 1576-1583. [DOI:10.1080/10408398.2011.644354]
11. Biel, W., Kazimierska, K. and Bashutska, U. (2020). Nutritional value of wheat, triticale, barley and oat grains. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica, 19: 19-28. [DOI:10.21005/asp.2020.19.2.03]
12. Burton, G.W. (1952). Quantitative inheritance in grasses. Proceeding of 6th International Grassland Congress, Pennsylvania State College, State College, 1: 277-283.
13. Deng, Z., Chen, F., Hu, S., Han, Q., Chen, J., Sun, C., Zhang, Y., Wang, S., Song, X. and Tian, J. (2014). Inheritance and QTL analysis of flour falling number using recombinant inbred lines derived from strong gluten wheat 'Gaocheng 8901' and waxy wheat 'Nuomai 1'. Australian Journal of Crop Science, 8: 468-474.
14. Dilmurodovich, D.S., Bekmurodovich, B.N., Shakirjonovich, K.N., Shomiljonоvich, S.H. and Raxmatullaevich, A.J. (2021). Productivity, quality and technological characteristics of bread wheat (Triticum aestivum L.) variety and lines for the southern regions of the republic of Uzbekistan. Plant Cell Biotechnology and Molecular Biology, 22: 63-74.
15. Erbas Kose, O.D., Mut, Z., Kardes, Y.M. and Akay, H. (2023). Grain - bran quality parameters and agronomic traits of bread wheat cultivars. Turkish Journal of Field Crop, 28: 269-278. [DOI:10.17557/tjfc.1336316]
16. Falconer, D.S. (1989). Introduction to Quantitative Genetics. Logman Scientific and Technical, Logman House, Burnt Mill, Harlow, Essex, UK.
17. FAO. (2022). Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://www.fao.org/faostat/en/. Accessed 29 Apr 2023.
18. FAO. (2024). Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://www.fao.org/faostat/en/. Accessed 10 September 2024.
19. Flagella, Z., Giuliani, M. M., Giuzio, L., Volpi, C. and Masci, S. (2010). Influence of water deficit on durum wheat storage protein composition and technological quality. European Journal of Agronomy, 33: 197-207. [DOI:10.1016/j.eja.2010.05.006]
20. Fradgley, N.S., Gardner, K.A., Kerton, M., Warbeck, S.M. and Bentley, A.R. (2023). Balancing quality with quantity: a case study of up bread wheat. Plants People Planet, 13: 1-14.
21. Hristov, N., Mladenov, N., Djuric, V., Kondic-Spika, A., Simic, D. and Marjanovic-Jeromela, A. (2010). Genotype by environment interactions in wheat quality breeding programs in southeast Europe. Euphytica, 174: 315-324. [DOI:10.1007/s10681-009-0100-8]
22. Iqbal, M.J., Shams, N. and Fatima, K. (2022). Nutritional Quality of Wheat. In: Ansari, M.U.R. Ed., Wheat, IntechOpen, Available from: http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.104659
23. Iorga, E., Belc, N., Stancov, A. and Campeanu, G. (2022). Improvement of falling number on Romanian wheat flours. Solovyov Studies Ispu,70: 1-12.
24. Johnson, H.W., Robinson, H.F. and Comstock, R.E. (1955). Estimates of genetic and environmental variability in soybeans. Agronomy Journal, 47: 314-318. [DOI:10.2134/agronj1955.00021962004700070009x]
25. Kasahun, C. and Alemu, G. (2022). Evaluation of physical and chemical quality characteristics of elite bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 11: 102-109.
26. Khalid, A., Hameed, A. and Farrukh T.M. (2023). Wheat quality: a review on chemical composition, nutritional attributes, grain anatomy, types, classification, and function of seed storage proteins in bread making quality. Nutrition and Food Science Technology, 10: 1-14. [DOI:10.3389/fnut.2023.1053196]
27. Khalid Anam, A.H., Shamim, S. and Ahmad, J. (2022). Divergence in single kernel characteristics and grain nutritional profiles of wheat genetic resource and association among traits. Front Nutrition, 8: 46-54. [DOI:10.3389/fnut.2021.805446]
28. Kong, L., Si, J., Zhang, B., Feng, B., Li, S. and Wang, F. (2013). Environmental modification of wheat grain protein accumulation and associated processing quality: a case study of china. Australian Journal of Crop Science, 7: 173-181.
29. Lacko-Bartosova, M., Lacko-Bartosova, L., Konvalina, P., Matejkova, E. and Bielikova, D. (2021). Rheological dough properties of organic spelt and emmer wheat for assessment of bread making quality. Zemdirbyste-Agriculture, 108: 279-286. [DOI:10.13080/z-a.2021.108.036]
30. Matos, M.E. and Rosell, C.M. (2015). Understanding gluten-free dough for reaching breads with physical quality and nutritional balance. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95: 653-661. [DOI:10.1002/jsfa.6732]
31. Mohammadi, R. and Haghparast, R. (2022). Review; Durum wheat: production, nutritional value and economic importance. Cereal Biotechnology and Biochemistry, 1: 414-445 (In Persian).
32. Mosleth, E., Lillehammer, M., Pellny, T.K., Wood, A.J., Riche, A.B., Hussain, A., Griffiths, S., Hawkesford, M.J. and Shewry, P.R. (2020). Genetic variation and heritability of rain protein deviation in European wheat genotypes. Field Crops Research, 255: 107896. [DOI:10.1016/j.fcr.2020.107896]
33. Omrani, S., Arzani, A., Esmaeilzadeh Moghaddam, M., Najafi Mirak, T. and Mahlooji, M. (2022). Effect of salinity stress on grain yield and grain quality in wheat (Triticum aestivum L.) lines. Journal of Crop Production and Processing, 12: 35-47 (In Persian). [DOI:10.47176/jcpp.12.2.20056]
34. Osborne, B., Henry, R. and Southan, M.D. (2007). Assessment of commercial milling performance of hard wheat by measurement of the rheological properties of whole grain. Journal Cereal Science, 45: 122-127. [DOI:10.1016/j.jcs.2006.07.005]
35. Pena, R.J., Trethowan, R., Pfeiffer, W.H. and Van Ginkel, M. (2002). Quality (End-Use) improvement in wheat. Journal of Crop Production, 5: 1-37. [DOI:10.1300/J144v05n01_02]
36. Rekowski, A., Wimmer, M.A., Tahmasebi, S., Dier, M., Kalmbach, S., Hitzmann, B. and Zorb, Ch. (2021). Drought stress during a thesis alters grain protein composition and improves bread quality in field-grown Iranian and German wheat genotypes. Applied Sciences, 11: 82-97. [DOI:10.3390/app11219782]
37. Sakr, N., Rhazi, L. and Aussenac, T. (2021). Bread wheat quality under limiting environmental conditions: ii -rheological properties of Lebanese wheat genotypes. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 20: 235-242. [DOI:10.1016/j.jssas.2021.02.002]
38. Shewry, P. (2019). What is gluten-why is it special?. Front Nutria, 6: 101. [DOI:10.3389/fnut.2019.00101]
39. Shewry, P. (2022). Wheat grain proteins: past, present, and future. Cereal Chemistry, 100: 9-22. [DOI:10.1002/cche.10585]
40. Simsek, S., Ohm, J.B., Lu, H., Rugg, M., Berzonsky, W., Alamri, M.S. and Mergoum, M. (2014). Effect of pre-harvest sprouting on physicochemical changes of proteins in wheat. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94: 205-212. [DOI:10.1002/jsfa.6229]
41. Singh, R.K. and Chaudhary, B.D. (2004). Biometrical Methods in Quantitative Genetic Analysis. Kalyani Publishers, New Delhi, IND.
42. Shchukina, L.V., Simonov, A.V., Demenkova, M.A., Klykov, A.G., Shamanin, V.P., Pozherukova, V.E., Lepekhov, S.B., Chebatareva, M.V., Petin, V.A. and Borner, A. (2022). Increase in grain protein and gluten contents of bread wheat by the introgression of a T. timopheevii segment into chromosome 2A. Euphytica, 218: 1-13. [DOI:10.1007/s10681-022-03121-w]
43. Yang, D., Luo, Y., Ni, Y., Yin, Y., Yang, W., Peng, D., Cui, Z. and Wang, Z. (2014). Effects of exogenous aba application on post and thesis dry matter redistribution and grain starch accumulation of winter wheat with different stay green characteristics. Crop Journal, 2: 144-153. [DOI:10.1016/j.cj.2014.02.004]
44. Zhang, Y., He, Z.H., Ye, G.Y., Zhang, A.M. and Ginkel, M.V. (2004). Effect of environment and genotype on bread-making quality of springs own spring wheat cultivars in china. Euphytica, 139: 75-83. [DOI:10.1007/s10681-004-2131-5]
45. Zhao, L., Zhang, K.P., Liu, B., Deng, Z.Y., Qu, H.L. and Tian, J.C. (2010). A comparison of grain protein content QTLs and flour protein content QTLs across environments in cultivated wheat. Euphytica, 174: 325-335. [DOI:10.1007/s10681-009-0109-z]
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seifolahpour B, Bahraminejad S, Cheghamirza K, Sasani S. Estimation of Genetic Parameters Related to Grain Quality Characteristics in Inbred Lines Derived from Two Bread Wheat Cultivars. pgr 2024; 11 (1) :137-150
URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-312-fa.html

سیف‌اله پور بهناز، بهرامی نژاد صحبت، چقامیرزا کیانوش، ساسانی شهریار. برآورد پارامترهای ژنتیکی مرتبط با خصوصیات کیفی دانه در اینبرد لاین‌های حاصل از تلاقی دو رقم گندم نان. پژوهش های ژنتیک گیاهی. 1403; 11 (1) :137-150

URL: http://pgr.lu.ac.ir/article-1-312-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
پژوهش های ژنتیک گیاهی Plant Genetic Researches
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4657