سهیلا افکار* ، قاسم کریم زاده ، مختار جلالی جواران
دانشگاه پیام نور

نعناع فلفلی (Mentha piperita) یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی و معطر است. منتول ترکیب اصلی و ویژه اسانس نعناع فلفلی است که در صنایع داروسازی، آرایشی و غذایی استفاده می­شود. این کار با هدف مطالعه بیان ژن­های پولگان­ردوکتاز (Pr)، منتوفوران­سینتاز (Mfs) و لیمونن­سینتاز (Ls) مسیر بیوسنتز منتول در اندام­های مختلف (گل، برگ و ساقه) در زمان شروع گلدهی انجام شد. برای انجام این پژوهش، گیاهان نعناع فلفلی از پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی تهیه و به گلدان­ها در گلخانه منتقل شدند. با توجه به نتایج تجزیه واریانس داده‌ها مشخص شد که بین اندام­های برگ، ساقه و گل از نظر میزان رونوشت ژن­های مورد مطالعه تفاوت بسیار معنی­داری وجود دارد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیان ژن­های مورد مطالعه در اندام­های مختلف متفاوت بوده و ارتباط مستقیمی بین مقدار منتون و منتوفوران با بیان ژن­های Pr و Mfs در گل و برگ وجود دارد. بنابراین، می­توان استنباط کرد که احتمالاً بیان ژن­های Mfs و Pr در این اندام‌ها در سطح نسخه­برداری کنترل می­شود.

واژه‌های کلیدی: پولگان ردوکتاز، لیمونن سینتاز، منتوفوران سینتاز، منتول، نعناع فلفلی (Mentha piperita)
متن کامل [PDF 579 kb]   (4047 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: به‌نژادی گیاهی
پذیرش: 1395/2/23